
Mátový likér
SUROVINY: POSTUP: Mátu zalijte alkoholem a nechte louhovat. Pak svařte 1:1 vodu s cukrem a přilíte do přeceděného macerátu. Je výborný na koktejly 🙂
Blog
SUROVINY: POSTUP: Mátu zalijte alkoholem a nechte louhovat. Pak svařte 1:1 vodu s cukrem a přilíte do přeceděného macerátu. Je výborný na koktejly 🙂
SUROVINY: POSTUP: Ne zcela zralé, pevné dřínky (mohou být i zelené) zbavte stopek, umyjte a zalijte ve sklenici slanou vodou. Na 1 litr studené vody odměřte 250 g himálajské soli. Zavřete sklenici a nechte stát v teple týden až 10 dní. Dřínky klesnou na dno sklenice a tak poznáte, že je hotovo. Do čistých skleniček vrstvěte scezené dřínky, stroužky česneku a bylinek (co...
SUROVINY: POSTUP: Nakrájejte lilek na plátky, rozložte, posolte a nechte vypotit. Rozehřejte troubu na 180°C, osmahnete česnek. Osmažit plátky lilku. K opečenemu česneku vložte nakrájená rajčata, osolte, opepřete a nechte prohřívat. Po osmažení lilku můžete klást vrstvy do pekáčku. Začněte vrstvou rajčat, poté lilek, nahoru mozzarella a bazalka. Na vrch rajčata s nastrouhaným parmazánem. Péct cca 25 minut.
Nakrájet, upečené pomixovat, přivést znova k varu a slít do skleniček (jen jsem otočila dnem vzhůru, nezavařovala).
SUROVINY: POSTUP: Brambory uvařte klasicky ve vodě doměkka. Ke konci varu přidejte stonky mangoldu nakrájené na malé kousky a asi minutku před koncem i nakrájené listy. Poté slijte vodu. Vedle si osmahněte na olivovém oleji na kostičky nakrájený česnek se solí. To pak nalijte do brambor s mangoldem, rozšťouchejte a promíchejte. Je to výborná příloha. TIP: Chutná nám ale i jen krátce podušený mangold na ghí...
SUROVINY: POSTUP: Ořechy propíchejte vhodným šídlem nebo jehlicí a dejte na 10 – 12 dní do studené vody. Vodu i několikrát denní vyměňte. Připravené ořechy uvařte doměkka. Po napíchnutí nožem by z něj měli sklouznout jako dobře uvařená brambora. Měkké ořechy nechte na sítu důkladně okapat a zatím si svařte vodu s cukrem. V cukrovém rozvaru ořechy povařte 10 – 15 minut, pak odstavte a ořechy...
SUROVINY: POSTUP: Oloupejte rebarboru a nakrájejte na kousky. Přidejte skořici celou, hřebíček a rozvařte v trošce vody, ať se to nemusí míchat a zároveň ať se nemusí dlouho odpařovat. Pak přidejte cukr, citrusový pektin (cca 4 lžičky na kilo ovoce) a pár kapek citrónu (prý zlepšuje želírování). Zkouším lžičku marmelády na talíř – šups na chvilku do mrazáku a podle tuhosti buď ještě povařím a odpařím tekutinu...
SUROVINY: POSTUP: Oloupanou cuketu nastrouhejte. Přidejte jemně nakrájenou cibuli a ostatní suroviny. Můžete směs podlít troškou vody, ale já nepodlévám. Také cibuli a cuketu dusím na olivovém oleji, přijde mi pak směs kompaktnější. Vše poduste doměkka. Nešetřete kečupem, česnekem, ještě je fajn přidat Ajvar (směs rajčat, paprik a lilku). Směs musí být ve finále červená, musí připomínat barvu tataráku,...
SUROVINY: POSTUP: Do mixéru vložte všechny suroviny, rozmixujte a skladujte v lednici.
SUROVINY: POSTUP: Vyštípané česnekové stvoly ze zahrady podušte na ghí, lehce opepřete, přidejte česnekovou sůl, cibuli, mrkev, kedlubnu, cuketu a promíchejte.