Hustá výživná polévka z červené řepy, mrkve a brambor

21.11. 20230 Komentářů

SUROVINY: Na 4 l hrnec

  • 3 menší mrkve
  • 1 středně velkou červenou řepu
  • 6 – 8 středně velkých brambor
  • 1 cibuli
  • 1 kořen petržele
  • 2 – 3 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • kari
  • mletý kmín
  • mleté nové koření
  • trochu másla
  • 1 menší kelímek zakysané smetany
  • vařená vejce natvrdo
  • voda

POSTUP:

Mrkev a červenou řepu nastrouhejte, cibuli nakrájejte na co nejdrobnější kousky. Brambory oloupejte a také nakrájejete na kousky. Dejte si do konvice převařit vodu. V hrnci rozehřejte kousek másla a přidejte cibulku, kterou zesklovatíte a přidáte k ní nastrouhanou mrkev. Tu pak orestujte, přidejte špetku soli, 2 špetky mletého kmínu,… a nechte trochu rozvonět. Až začne mrkev měnit barvu více do žluta, tak přelijte převařenou vodou.

Přidejte nastrouhanou řepu a po chvilce ještě přidejte brambory, kořen petržele a další koření. Dejte 2 polévkové lžíce kari, 1 – 2 špetky mletého nového koření na toto množství, pak trochu dosolte. Pokrájejte česnek na jemné plátky a dejte vařit do polévky. Jakmile jsou brambory měkké (zkuste vidličkou), přimíchejte zakysanou smetanu a pár minut povařte. Případně ještě dochuťe (sůl, pepř).

Do hotové polévky, už servírované na talíři nebo v misce nadrobno pokrájejte vařené vejce.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.