Blog

Do kdy se mohou sázet stromy?

„Je půlka listopadu, Leni, můžu ještě zasadit strom, nebo už jsem to prošvihla?“ Takových otázek mi chodí každý podzim požehnaně ze všech sociálních sítí. A jaká je moje odpověď? „Sázet můžeš, dokud nezamrzne půda. Dokonce i o kousek dýl. Většinou totiž při prvních mrazech zamrzá jen pár horních centimetrů půdy. Takže když se Vám povede vidlemi...

Mýty o ořechovém listí, nevyhazujte ten poklad

Víte, že možná vyhazujete nedoceněný poklad z Vaší zahrady? Nedělejte to, nebo ho přivezte ke mě, já ho beru v jakémkoli množství 🙂. Dnes to bude o listí ořešáku královského, neboli vlašského (Juglans regia). O ořechovém listí koluje několik mýtů. Jeden z nich je ten, že listí ořešáku královského nepatří do kompostu a musí se vyhodit do hnědé popelnice. A taky to tak...

Bezlepková koprová omáčka z cukety

Bezlepková cuketová koprovka

SUROVINY: POSTUP: Do hrnce dejte trochu másla, nakrájenou cibuli, trošku soli a nechte 2 – 3 minutky změknout. Poté přidejte na kostky nakrájenou cuketu, opět trošku soli a bílý pepř. Cuketu nechte obalit máslem a chvíli restujte. Přidejte nakrájené stonky kopru pro více koprové chuti. Zalejte kuřecím nebo zeleninovým vývarem a 15 minut vařte. Pak vše rozmixujte a nakonec přeceďte přes...

Výsev papriky

Trpělivost papriky přináší, aneb jak na výsevy paprik

Výsev paprik? Žádná raketová věda a přesto pár triků mám. Už vás taky od začátku února svrbí ruce se semínky? Já jsem tedy natěšená maximálně, a tak se jdu podělit o několik tipů a vychytávek, které se týkají výsevu paprik, protože už to prostě začíná… Je super, že jste vydrželi až doteď a nenechali se strhnout četnými fotografiemi ve facebookových...

Nakládaná paprika

Nakládaná paprika ve sladkokyselém nálevu

SUROVINY: POSTUP: Z vody, octu, oleje a veškerého koření si připravte nálev. Papriky a cibulku nechte projít varem přímo v nálevu, vařte asi 5 minut, dokud trochu nezměknou. Poté papriky hned naskládejte těsně vedle sebe do čistých zavařovacích sklenic, zalijte nálevem a sterilujte při 85 °C 20 minut.

Dýňové noky

Dýňové noky

SUROVINY: POSTUP: Dýně vydlabte a upečte. Jiné než Hokkaido oloupejte, nastrouhejte na jemno. Zapracujte ostatní ingredience až vznikne měkké pružné těsto, které se jen trochu lepí. Z těsta vyválejt hady, odkrajujte noky, které ještě trochu poválejte, vidličkou lehce zmáčknete. Pracujeme rychle, noky hned házejte do vroucí osolené vody. Vaří se 5 minut, vyberete děrovanou naběračkou do mísy. Noky se dají...

Kompost aneb co dá zahrada

„Kompost“ aneb co dá zahrada

SUROVINY: POSTUP: Cibuli nakrájejte na kolečka, osmahněte na přepuštěném másle másle či oleji, přidejte semena – krátce opražte. Postupně přidávejte pokrájenou zeleninu, nastrouhanou mrkev, koření dle chuti. Poduste do měkka. Zakápnete ume octem, popř. Tamari. Podávejte s rýží, můžete též jemně posypat gomaiso.

Salát z červené řepy2

Salát z červené řepy

SUROVINY: POSTUP: Syrovou řepu a kořenovou zeleninu nastrouhejte na jemno, přidejte cibuli na kostičky, kterou spatříte a utřený česnek. Dochuťte (sůl, pepř), přidejte kysanou smetanu a zamíchejte. Je to vynikající vitaminová bomba.

Artičok

Zapečený artičok

SUROVINY: POSTUP: Artyčok podélně rozkrájte na dvě poloviny. Vydlábněte semínka a mističky naplňte čímkoliv – od sekané, směsi sýru, ochucené směsi z uvařených fazolí, jakákoliv směs zeleniny se sýrem nebo s vajíčkem, prostě co je doma. Naskládáme je vedle sebe do pekáčku, pokapte olivovým olejem a zapečte. Můžeme pak ozdobit bylinkami, sedmikráskami atd. nebo zapíchnout párátko s mini rajčátkem a máme krásné jednohubky...

Krémová zeleninová polévka

Krémová zeleninová polévka

SUROVINY: POSTUP: Všechny ingredience dejte do hrce a vařte do změknutí zeleniny. Houby dávám většinou už předvařené. Samozřejmě pokud něco ze zeleniny nemáte – nevadí. Nakonec vše rozmixujte a můžete posypat pažitkou,celerovou natí nebo petrželkou.