„Je půlka listopadu, Leni, můžu ještě zasadit strom, nebo už jsem to prošvihla?“ Takových otázek mi chodí každý podzim požehnaně ze všech sociálních sítí. A jaká je moje odpověď? „Sázet můžeš, dokud nezamrzne půda. Dokonce i o kousek dýl. Většinou totiž při prvních mrazech zamrzá jen pár horních centimetrů půdy. Takže když se Vám povede vidlemi...
Víte, že možná vyhazujete nedoceněný poklad z Vaší zahrady? Nedělejte to, nebo ho přivezte ke mě, já ho beru v jakémkoli množství 🙂. Dnes to bude o listí ořešáku královského, neboli vlašského (Juglans regia). O ořechovém listí koluje několik mýtů. Jeden z nich je ten, že listí ořešáku královského nepatří do kompostu a musí se vyhodit do hnědé popelnice. A taky to tak...
SUROVINY: POSTUP: Do hrnce dejte trochu másla, nakrájenou cibuli, trošku soli a nechte 2 – 3 minutky změknout. Poté přidejte na kostky nakrájenou cuketu, opět trošku soli a bílý pepř. Cuketu nechte obalit máslem a chvíli restujte. Přidejte nakrájené stonky kopru pro více koprové chuti. Zalejte kuřecím nebo zeleninovým vývarem a 15 minut vařte. Pak vše rozmixujte a nakonec přeceďte přes...
Výsev paprik? Žádná raketová věda a přesto pár triků mám. Už vás taky od začátku února svrbí ruce se semínky? Já jsem tedy natěšená maximálně, a tak se jdu podělit o několik tipů a vychytávek, které se týkají výsevu paprik, protože už to prostě začíná… Je super, že jste vydrželi až doteď a nenechali se strhnout četnými fotografiemi ve facebookových...
SUROVINY: POSTUP: Z vody, octu, oleje a veškerého koření si připravte nálev. Papriky a cibulku nechte projít varem přímo v nálevu, vařte asi 5 minut, dokud trochu nezměknou. Poté papriky hned naskládejte těsně vedle sebe do čistých zavařovacích sklenic, zalijte nálevem a sterilujte při 85 °C 20 minut.
SUROVINY: POSTUP: Dýně vydlabte a upečte. Jiné než Hokkaido oloupejte, nastrouhejte na jemno. Zapracujte ostatní ingredience až vznikne měkké pružné těsto, které se jen trochu lepí. Z těsta vyválejt hady, odkrajujte noky, které ještě trochu poválejte, vidličkou lehce zmáčknete. Pracujeme rychle, noky hned házejte do vroucí osolené vody. Vaří se 5 minut, vyberete děrovanou naběračkou do mísy. Noky se dají...
SUROVINY: POSTUP: Cibuli nakrájejte na kolečka, osmahněte na přepuštěném másle másle či oleji, přidejte semena – krátce opražte. Postupně přidávejte pokrájenou zeleninu, nastrouhanou mrkev, koření dle chuti. Poduste do měkka. Zakápnete ume octem, popř. Tamari. Podávejte s rýží, můžete též jemně posypat gomaiso.
SUROVINY: POSTUP: Syrovou řepu a kořenovou zeleninu nastrouhejte na jemno, přidejte cibuli na kostičky, kterou spatříte a utřený česnek. Dochuťte (sůl, pepř), přidejte kysanou smetanu a zamíchejte. Je to vynikající vitaminová bomba.
SUROVINY: POSTUP: Artyčok podélně rozkrájte na dvě poloviny. Vydlábněte semínka a mističky naplňte čímkoliv – od sekané, směsi sýru, ochucené směsi z uvařených fazolí, jakákoliv směs zeleniny se sýrem nebo s vajíčkem, prostě co je doma. Naskládáme je vedle sebe do pekáčku, pokapte olivovým olejem a zapečte. Můžeme pak ozdobit bylinkami, sedmikráskami atd. nebo zapíchnout párátko s mini rajčátkem a máme krásné jednohubky...
SUROVINY: POSTUP: Všechny ingredience dejte do hrce a vařte do změknutí zeleniny. Houby dávám většinou už předvařené. Samozřejmě pokud něco ze zeleniny nemáte – nevadí. Nakonec vše rozmixujte a můžete posypat pažitkou,celerovou natí nebo petrželkou.