Blog

Kedlubnová čalamáda

Kedlubnová čalamáda

SUROVINY: POSTUP: Všechny suroviny očistěte a nahrubo nakrájete v poměru 2/3 kedlubny a 1/3 mrkev a papriky. Pokud chcete mít čalamádu pěkně barevnou přidejte červenou i zelenou papriku. Vše promíchejte a zalijte sladko-kyselým nálevem (2 l vody, 1/2 l octu, šálku cukru a 1 dkg nakládaných okurek). Nechte odstát do druhého dne (cca 12hod.) Potom naplňte 7 dcl skleněné láhve a sterilizujte cca 20...

Třešňový likér

Třešňový likér

SUROVINY: POSTUP: Všechny suroviny smíchejte a nechte stát ve velké sklenici měsíc na světlém teplém místě. Potom přecedíte do lahví a uložíte v chladu a temnu. TIP: Třešně vypeckujte, aby lépe pustily šťávu

Noky z dýňového pyré

Noky z dýňového pyré

SUROVINY: POSTUP: Všechny suroviny smíchejte, pak směs vyválejte válečkem a vytvořte noky. Ty uvařte v osolené vodě, dokud nevyplavou. K nokům si můžete na pánvi orestovat na kolečka nakrájenou cibuli, s kuřecím masem, slaninou a špenátem.

Nakládaná řepa

Nakládaná řepa

SUROVINY: POSTUP: Červenou řepu uvařte ve slupce cca hodinu a poté ji na struhadle naplátkujte. Mezitím než vychladne si připravte zálivku z olivového oleje, soli, hořčičného semínka (vcelku), trochy jablečného nebo vinného octa a dobře promíchejte. Na závěr přidejte sekanou koriandrovou nať. Můžete přidat i trochu drcených semen, kdo má rád. Před konzumací je vhodné nechat ji aspoň hodinku odležet v chladu.

Mrkvový salát

Mrkvový salát

SUROVINY: POSTUP: Očištěnou mrkev nakrájete na tenké nudličky a zlehla orestujte s pokrájenou cibulí (také nakrájenou na nudličky) na ohřátém oleji. Pak přidejte bylinky, např. tymián, oregáno nebo bazalka (sušená je zde výborná). Zakápněte sójovou omáčkou a podle potřeby trochu podlijte a poduste do poloměkka. Nakonec přidejte trošičku citrónové šťávy či octa.

Cuketový perník

Cuketový perník

SUROVINY: POSTUP: Všechny suroviny smíchejte v hladké těsto, nalíjte na plech vyložený pečícím papírem a pečte 20 minut na 189 °C. Po vychladnutí je možné perník potřít čokoládou nebo marmeládou. Také je výborné cuketu nastrouhat a zavařit

Rajčatová omáčka

Rajčatová omáčka

SUROVINY: POSTUP: Na pánvi rozehřejte olej, přidejte na něj cibuli. Jakmile zesklovatí, přidejte rajčata, česnek, sůl, pepř a promíchejte. Poté nalijte víno, občas promíchejte a nechte pomalu probublávat 20 minut. Po odstavení vnímechte bazalku. Omáčka lze použít na těstoviny, zapečenou zeleninu nebo ji můžete zavařit. Podle toho, co Vám právě roste na zahradě můžete omáčku obměňovat (přihodit cuketu nebo papriku či...

Červená řepa s čokoládou

Červená řepa s čokoládou

SUROVINY: POSTUP: Rozmixujte červenou řepu na pyré. Rozpusťte čokoládu v horké lázni. Vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny. K rozmixované řepě přidejte rozpuštěnou čokoládu, pak žloutkovou směs, kakao, mandlovou mouku a prášek do pečiva. Směs pečte cca 45 minut na 175 °C.

Mátový likér

Mátový likér

SUROVINY: POSTUP: Mátu zalijte alkoholem a nechte louhovat. Pak svařte 1:1 vodu s cukrem a přilíte do přeceděného macerátu. Je výborný na koktejly 🙂

Dřín ala olivy

Dřín ala olivy

SUROVINY: POSTUP: Ne zcela zralé, pevné dřínky (mohou být i zelené) zbavte stopek, umyjte a zalijte ve sklenici slanou vodou. Na 1 litr studené vody odměřte 250 g himálajské soli. Zavřete sklenici a nechte stát v teple týden až 10 dní. Dřínky klesnou na dno sklenice a tak poznáte, že je hotovo. Do čistých skleniček vrstvěte scezené dřínky, stroužky česneku a bylinek (co...