SUROVINY: POSTUP: Zapékací mísu vymažte olejem, naskládejte cuketu a osolte. Na cuketu položte plátky rajčat a opět osolte. Přidejte bazalku, česnek (klidně sušený). Vrstvy opakujte podle potřeby a nakonec posypte sýrem. TIP: Kdo se chce trochu zbavit vody, může nechat cuketu nejdříve vypotit.Parmezán můžete nahradit balkánským sýrem. Ten je lepší dávat místo soli na vrstvy, než jenom nahoru.
SUROVINY: POSTUP: Švestky nakrájejte na kostičky a dejte vařit na velmi mírný plamen. Za stálého míchání nechejte pustit šťávu, pak rozmixujte. Vařte přibližne 1 hodinu. Potom přidejte zbylé ingredience a pomalinku přiveďte znovu k varu. Po dosažení varu nechte vařit ještě další půlhodinu. Směs nalejte horkou do pečlivě vymytých sklenic, uzavřete víčkem a sterilujte 10 minut. Do každé sklenice můžete před uzavřením přidat ještě malou...
SUROVINY: POSTUP: Všechny suroviny očistěte a nahrubo nakrájete v poměru 2/3 kedlubny a 1/3 mrkev a papriky. Pokud chcete mít čalamádu pěkně barevnou přidejte červenou i zelenou papriku. Vše promíchejte a zalijte sladko-kyselým nálevem (2 l vody, 1/2 l octu, šálku cukru a 1 dkg nakládaných okurek). Nechte odstát do druhého dne (cca 12hod.) Potom naplňte 7 dcl skleněné láhve a sterilizujte cca 20...
SUROVINY: POSTUP: Všechny suroviny smíchejte a nechte stát ve velké sklenici měsíc na světlém teplém místě. Potom přecedíte do lahví a uložíte v chladu a temnu. TIP: Třešně vypeckujte, aby lépe pustily šťávu
SUROVINY: POSTUP: Všechny suroviny smíchejte, pak směs vyválejte válečkem a vytvořte noky. Ty uvařte v osolené vodě, dokud nevyplavou. K nokům si můžete na pánvi orestovat na kolečka nakrájenou cibuli, s kuřecím masem, slaninou a špenátem.
SUROVINY: POSTUP: Červenou řepu uvařte ve slupce cca hodinu a poté ji na struhadle naplátkujte. Mezitím než vychladne si připravte zálivku z olivového oleje, soli, hořčičného semínka (vcelku), trochy jablečného nebo vinného octa a dobře promíchejte. Na závěr přidejte sekanou koriandrovou nať. Můžete přidat i trochu drcených semen, kdo má rád. Před konzumací je vhodné nechat ji aspoň hodinku odležet v chladu.
SUROVINY: POSTUP: Očištěnou mrkev nakrájete na tenké nudličky a zlehla orestujte s pokrájenou cibulí (také nakrájenou na nudličky) na ohřátém oleji. Pak přidejte bylinky, např. tymián, oregáno nebo bazalka (sušená je zde výborná). Zakápněte sójovou omáčkou a podle potřeby trochu podlijte a poduste do poloměkka. Nakonec přidejte trošičku citrónové šťávy či octa.
SUROVINY: POSTUP: Všechny suroviny smíchejte v hladké těsto, nalíjte na plech vyložený pečícím papírem a pečte 20 minut na 189 °C. Po vychladnutí je možné perník potřít čokoládou nebo marmeládou. Také je výborné cuketu nastrouhat a zavařit
SUROVINY: POSTUP: Na pánvi rozehřejte olej, přidejte na něj cibuli. Jakmile zesklovatí, přidejte rajčata, česnek, sůl, pepř a promíchejte. Poté nalijte víno, občas promíchejte a nechte pomalu probublávat 20 minut. Po odstavení vnímechte bazalku. Omáčka lze použít na těstoviny, zapečenou zeleninu nebo ji můžete zavařit. Podle toho, co Vám právě roste na zahradě můžete omáčku obměňovat (přihodit cuketu nebo papriku či...
SUROVINY: POSTUP: Rozmixujte červenou řepu na pyré. Rozpusťte čokoládu v horké lázni. Vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny. K rozmixované řepě přidejte rozpuštěnou čokoládu, pak žloutkovou směs, kakao, mandlovou mouku a prášek do pečiva. Směs pečte cca 45 minut na 175 °C.