Svatojánské ořechy

21.11. 20230 Komentářů

SUROVINY:

  • 1 kg nezralých, ještě zelených, vlašských ořechů
  • 1 kg krystalového cukru
  • voda
  • Na jednu sklenici:
    • 6 – 8 ks hřebíčků
    • 1 ks celé skořice
    • cukrový rozvaz z ořechů (viz postup)
  • Ostatní:
    • zavařovací sklenice s uzávěrem
    • látka
    • vhodná nádoba na luhování ořechů

POSTUP:

Ořechy propíchejte vhodným šídlem nebo jehlicí a dejte na 10 – 12 dní do studené vody. Vodu i několikrát denní vyměňte. Připravené ořechy uvařte doměkka. Po napíchnutí nožem by z něj měli sklouznout jako dobře uvařená brambora. Měkké ořechy nechte na sítu důkladně okapat a zatím si svařte vodu s cukrem. V cukrovém rozvaru ořechy povařte 10 – 15 minut, pak odstavte a ořechy i s nálevem nechte prochladnout, nejlépe do druhého dne.

Další den ořechy přeceďte, šťávu zredukujte na hustotu řidšího sirupu, tu pak nalijte zpět na ořechy a dolijte vodou, aby ořechy byly úplně potopené. Postup nejméně jednou (ale raději 2x) zopakujte, takže ořechy chvíli povařte, pak je slijte, šťávu opět zredukujte… Ořechy necháme v cukrovém rozvaru dolitém vodou stát dalších 8 až 10d ní, zaklopené látkou převázanou motouzem.

Rozvar bez ořechů opět zredukujeme na konzistenci sirupu. Nakonec ořechy zavaříme zalité rozvarem a doplněné o hřebíčky a skořici ve vhodných zavařovacích sklenicích s víčky zavařujeme při 90 °C asi 20 minut.

TIP: Ořechy jsme trhali lehce po sv. Jánu a uskladnili je v ledničce, jdou hezky propíchnout 🙂 Můžete je použít jako přílohu ke zvěřině nebo na ozdobu cukroví

Zdroj: Svatojánské ořechy | Kuchyně Lidlu (kuchynelidlu.cz)

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.