Dřín ala olivy

21.11. 20230 Komentářů

SUROVINY:

  • Dřín (nezralý – když začíná červenat)
  • 1 l vody
  • 250 g himalajské soli
  • bylinky (rozmarýn, lichořeřišnice, jitrocel, měsíček, fenykl dobromysl, oregano, estragon, šalvěj, řebříček, popenec,..)
  • česnek
  • olivový olej

POSTUP:

Ne zcela zralé, pevné dřínky (mohou být i zelené) zbavte stopek, umyjte a zalijte ve sklenici slanou vodou. Na 1 litr studené vody odměřte 250 g himálajské soli. Zavřete sklenici a nechte stát v teple týden až 10 dní. Dřínky klesnou na dno sklenice a tak poznáte, že je hotovo.

Do čistých skleniček vrstvěte scezené dřínky, stroužky česneku a bylinek (co máte zrovinka po ruce nebo máte rádi). Zalijte až po okraj panenským olivovým olejem a uchovejte ve sklepě nebo chladné spíži. Nechte odležet nejméně jeden měsíc, než poprvé ochutnáme. Dřínky vydrží prý až dva roky

Jakmile dřínky sníte, olej nevylévejte, je krásně voňavý a dá se používat do salátů!

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.