Pěstovali jste někdy bob zahradní, luštěninu našich prababiček ?
Bob zahradní vypadá trochu jako hrášek pro slony, protože rostlina bobu nese lusky dlouhé i 25 cm se semeny velkými, jako má fazole švábka. A ta semena v mladé fázi chutnají jako mladý hrášek, jen jsou mnohem větší. Mňamka. Kdo je jednou ochutnal, už ho prostě potřebuje pěstovat každý rok. A to ještě nevíte, že si díky bobu můžete dopřát i dávku dopaminu 😊 . A navíc je ho TAAAK SNADNÉ pěstovat .
Jak že je to s historií bobu zahradního?
Je s podivem, jak málo zahrádkářů bob zahradní pěstuje, když to byla tak hojně vyhledávaná potravina našich prababiček . V Česku se prý pěstuje někdy od středověku, ale v jídelníčku našich předků byl nejspíš už od neolitu , kde ho naši prapraprapraprapraaaaa… sbírali ještě jako divokou plodinu. A protože se ukázal jako extra dobrý a výživný, začali ho po nástupu zemědělství naši předkové pěstovat cíleně. Říkám si, jak je možné, že nám z těch zahrad prostě vymizel 🤔 …
Naši předkové svoje jídlo asi takhle nepitvali, ale my už dnes víme, že bob zahradní je nutriční skvost , který by si rozhodně zasloužil návrat i na naše talíře.
Obsahuje velkou hromadu rostlinných bílkovin a vlákniny , což společně s kopou hořčíku, draslíku a fosforu pomáhalo našemu pradědečkovi k větší svalové hmotě a klidným nervům při lovu. Obsah železa mu pomáhal k dobré distribuci kyslíku , to aby mu nedošel dech při nahánění mamuta. A aby pak toho mamuta dobře strávil, pomohla mu skupina vitamínů B. To všechno se mohlo stát, pokud si z toho mamuta udělal guláš s bobem zahradním.
Úplně spešl složkou bobu je L-dopa (levodopa) – látka, která v těle působí jako prekurzor dopaminu, který může pozitivně ovlivňovat nervovou soustavu . To je dnes důležité například při prevenci Parkinsonovy choroby. Nevím, jestli tahle nemoc v neolitu existovala, ale zdá se, že konzumace bobu zahradního přinášela našim předkům i dobrou náladu. 😊
A protože bob se pěstuje prakticky skoro sám, oroduji za jeho návrat do našich jídelníčků. Díky němu budete mít jednu bílkovinovou složku navíc pro svou soběstačnost. Co nezbaštíte zasyrova, z toho si uděláte skvělý bobový guláš – na konci článku najdete na tuhle mňamku recept (mamut tam není, ale můžete si tam přidat maso dle libosti).
Jak že se bob zahradní pěstuje?
Bob se vysévá už během února a března . Potřebuje dobře propustnou půdu, záhon nejlépe vyhnojený do druhé trati . Protože bob sám dobře váže vzdušný dusík a dodává ho částečně do půdy skrze kořenové hlízky, můžete ho pěstovat společně s mrkví, salátem, či špenátem, budou se vzájemně podporovat.
Péče spočívá jen v zamulčování, možná trochu vypletí a občasné zálivce, jinak opravdu roste bez nároku na Váš čas. EFEKTIVNÍ PĚSTOVÁNÍ v přírodní zahradě se ale netýká jen bobu zahradního, více informací na toto téma se můžete dozvědět v JARNÍ ZAHRADNÍ VÝZVĚ zdarma.
Můžou se na něm objevit mšice, přímo mšice černá bobová . Takže jak vidíte, bob má svou vlastní speciální mšici. Můžete je nechat být (trochu bob oslabují, ale neničí), nebo na ně můžete použít postřik z česneku (3 stroužky česneku / 1l vody – 3 dny louhovat, zcedit, naředit 1 ku 1 s vodou a použít).
Už v červnu a červenci můžete sklízet první zelené lusky , ze kterých vyluštíte mladá semena. Oproti hrášku je potřeba semena zbavit ještě osemení , které je lehce nahořklé.
Je to malinko práce pro Popelku, ale já si s tím vždycky sednu k nějakému filmu a vyloupávám semena z osemení tak dlouho, až mám několik sáčků slaďoučkých semen k zamražení. Něco zbaštíme jen tak a co uhájím, to si pak v zimě užíváme v polívkách místo hrášku. A nebo si můžete udělat vynikající krémovou polívku přímo z těch vyloupaných semen podle druhého receptu na konci tohoto článku .
Druhá možnost je nechat semena úplně dozrát . To pak ztvrdnou, stejně jako semena hrachu. V takové fázi obsahují semena mnohem víc bílkovin a používají se podobně, jako jiné luštěniny. Po uvaření se z nich promnutím oddělí slupka, ta se vyhodí a kaše, nebo guláš se dělá ze semen bez slupek.
Když necháte lusky úplně dozrát, nelekněte se. Lusk úplně zhnědne a uschne a je to tak v pořádku. Lidé si myslí, že se nějak zkazil, ale zcela zralý lusk bobu je tmavě hnědý, až černý. Ať už zvolíte jakoukoli variantu sklizně (na zeleno nebo na suchá semena), nezapomeňte si včas označit několik nejhezčích rostlin mašličkou a nechat je dozrát „na semena“ na další sezónu. Upozorněte svou rodinu, že „červená mašle = nesežrat“, ať máte co pěstovat i další rok.
No a když jsem Vás teď namotivovala k pěstování bobu, asi budete chtít sehnat první semena, abyste mohli začít. Jenže možná zjistíte, že to není tak snadné, jako sehnat semínka mrkve, nebo rajčat. Je to tak. Na trhu není moc semenářů, kteří je nabízejí. Určitě jsem je viděla v Culina Botanika , nebo v Bauhausu , kde prodávají pod německou značkou Kiepenkerl. Nebo se ptejte v semenářských skupinách na Facebooku, určitě se najde někdo, kdo se s Vámi o své přebytky podělí. Jo a nenechte se zmást. Semena bobu zahradního najdete taky pod synonymem bob obecný – je to totéž.
Tak co, máte chuť na „návrat ke kořenům“?
Navrácením bobu zahradního do našich zahrad navazujeme na moudrost našich předků , kteří dobře věděli, proč ho měli v zahradách a na polích. Je čas vrátit mu jeho místo a znovu si užít jeho benefity. Vyzkoušíte ho letos i Vy? Možná zjistíte, že Vám na zahradě chyběl víc, než jste si mysleli. 🌱😊
Jdete do toho?
No a tady jsou dva slíbené recepty:
Sytý bobový guláš s rajčaty a majoránkou
Ingredience:
Postup:
Suchý bob namočíme přes noc, poté uvaříme do měkka a nesléváme, necháme vychladnout. Vychladnutý bob i s vodou promneme. Tím se oddělí slupky od semen a slupky vyplavou. Většinu slupek sebereme sítkem a vyhodíme (nemusíme vyhodit všechny, slupky jsou jedlé, jen hůř stravitelné). Po té slijeme vodu. Na oleji osmahneme cibuli a česnek, přidáme papriku a majoránku. Přidáme rajčata, vařený bob a zalijeme vývarem. Vaříme 15 minut, dochutíme solí a pepřem. Podáváme s chlebem nebo rýží.
Krémová polévka z mladého bobu
Ingredience:
Postup: Cibuli a česnek nakrájíme a osmahneme na oleji. Přidáme nakrájenou bramboru a bob, zalijeme vývarem, vaříme15 minut. Rozmixujeme dohladka, přidáme smetanu, dochutíme solí a pepřem. Podáváme s krutony nebo opečeným chlebem.
Dobrou chuť a dejte nám vědět, jak se Vám daří s pěstováním bobu zahradního.
A pokud se chcete dozvědět něco víc o tom, jak na EFEKTIVNÍ PĚSTOVÁNÍ v přírodní zahradě, pak se přidejte k nám do JARNÍ ZAHRADNÍ VÝZVY.
Lenko moc děkuji za opět skvělý článek. To kdyby člověk bob v životě nejedl, po Tvém nádherném příspěvku ho jíst prostě bude. Taky pěstovat 🙂
Dobrý deň. Lenka ja sa pokúšam pestovať bôb už 10 rokov a vždy mi uschne z dňa na deň na tabak. Preto by som vás chcela poprosiť o radu kde robím chybu. mi totiž bôb milujeme. S pozdravom Cepkova Viera
mne sa nedari bob vyoestovat. msice ho uplne znicia, aj ked som skusala rozne prirodne postreky. tento rok som ich zasadila do vyvyseneho zahona, kde budu aj brokolice aj karfiol a zajryjem ho textiliou. tak snad uz 🙏
Zdravím Lenko, díky moc za další úžasný tip na pěstování. Úplně se mi sbíhají sliny a tak jsem se rozhodla, že jdu neprodleně shánět bob, abych ho stihla ještě letos zasadit.