
Španělské Pisto
SUROVINY: POSTUP: Zeleninu nakrájejte na kostičky a chvíli osmažte na oleji. Hrnec přikryjte poklicí a poduste doměkka. Poté už jen dosolte a přidat bazalku. Tradičně se pokrm podává s volským okem.
Blog
SUROVINY: POSTUP: Zeleninu nakrájejte na kostičky a chvíli osmažte na oleji. Hrnec přikryjte poklicí a poduste doměkka. Poté už jen dosolte a přidat bazalku. Tradičně se pokrm podává s volským okem.
SUROVINY: POSTUP: Zeleninu nastrouhejte najemno a usušte. Přidejte bylinky, cibulovou nať, rozemleté sušené houby. Vše promíchejte a skladujte ve sklenici. Můžete použít do polévky nebo omáček.
SUROVINY: POSTUP: Nastrouhanou cuketu prosolte, vymačkejte vodu a umíchejte podle chuti těsto jako na karbanátky (vločky, česnek, sůl, pepř, nastrouhaný sýr atd.). Nadělejte kuličky, obalte ve strouhance a osmažte. Smažené kuličky naskládejte do sklenic, proložte cibulí a zalíjte kyselým lákem, jaký má kdo rád.
SUROVINY: POSTUP: Cukr svařte s vodou a když se cukr rozpustí, přidejte hrstku tymiánu, nechte probublat cca půl minuty, pak stáhněte z ohně a dejte na 24 hodin do chladna. Po 24 hodinách sceďte a dejte do lednice, kde vydrží cca týden. Sirup se užívá 5x denně lžička (děti a lžíce dospělí). Výroba je rychlá, proto nemusíte dělat sirup do zásoby a používat konzervanty.
SUROVINY: POSTUP: V míse smíchejte buď přepůlená minirajčátka nebo klidně masitá rajčata nakrájená na kostičky, sůl, spoustu tymiánu, chilli a olivový olej. Rozložte v jedné vrstvě na pečicí papír, posypte třtinovým cukrem (nepromíchávejte), pečte do mírného vysušení a snažte se rajčata nepřipálit. Drcený česnek přidejte až před plněním do skleniček, protože pečením se jeho chuť dost ztrácí. Skleničky neplňte až nahoru, zalejte...
SUROVINY: POSTUP: Nastrouhejte cuketu a neslévejte ji. Promíchejte ji s namletými ovesnými vločkami (případně pohankovou moukou) i nenamletými vločkami a nechte nasáknout vodu z cukety. Pak přidejte nastrouhané uzené tofu a prolisovaný česnek. Vše usmažte podobně jako bramboráky.
SUROVINY: POSTUP: Zeleninu (brambory, cuketa, řepa, paprika, mrkev, rajčata, chřest…) očistěte a nakrájejte na kostky (tvrdší zeleninu na menší kostičky). Vše promíchejte s olivovým olejem a kořením. Rozložte na pečící paír a upečte či ugrilujte. Můžete podávat se zakysanou smetanou.
SUROVINY: POSTUP: Nakrájenou cibuli osmažte na másla a olivovém oleji, pak přidejte brambory nakrájené na kostičky a opečte zhruba 3 minuty Poté je zalijte zeleninovým vývarem, přidejte sušený rozmarýn, sůl, přiklopte pokličkou a vařte zhruba 15 minut do změknutí. Poté přidejte na kostičky nakrájenou cuketu, smetanu na vaření, vařte dalších 5 minut a rozmixujte týčovým mixérem dohladka. Polévku servírujte pokapanou olivovým olejem, plátkem syrové...
SUROVINY: POSTUP: Do hrnce / mísy nakrájejte staré bílé pečivo na kostky, na to uložte na hrubo nakrájená rajčata, nechte půl hodiny odležet. Potom zalijte olivovým olejem, rozdrťte stroužek česneku a posolte. Vše rozmixujte tyčovým mixérem do hladka. Polévku servírujte chlazenou. Můžete ji ozdobit hoblinami parmazánu, lístky čerstvé bazalky a zakápnout olivovým olejem.
SUROVINY: POSTUP: Rozválejte 2/3 těsta na plech a potřete nádivkou. Zbylé těsto rozválejte, nakrájejte na pásky a přikryjte nádivku. Potřete rozšlehaným vejcem, posypte sezamovým semínkem nebo kmínem. Pečeme asi 20 minut v předem vyhřáte troubě.