Blog

Sirup z plátku růže

Sirup z plátků růže – videonávod

Ovocná zmrzlina

Ovocná zmrzlina

SUROVINY: POSTUP: Nakrájené banány dejta na 2 hodiny do mrazáku. Poté je rozmixujte s čerstvými jahodami, malinami (můžete přidat i kvalitní kakaoo) až vznikne hmota podobná zmrzlině. Pokud máte raději sladší chutě, můžete přidat trochu medu.

Bezinková limonáda

Bezinková limonáda

SUROVINY: POSTUP: Do vody vymačkejte a rozkrájete citrón. Přidejte droždí, cukr a nechte 2 dny prokvasit bez při pokojové teplotě. Pak slijte a nechte pár dní v chladu ještě prošumět. Cukru můžete dát více, kdo má rád sladké, ale né méně, aby kvasinky měly z čeho žít.

Rajčátka

Pěstování rajčat od začátku do konce

Není nad vlastní rajčata Vypěstovat si vlastní rajčata je jedna z prvních tužeb člověka, který si pořídil vlastní zahradu. Možná proto, že ta z obchodu chutnají převážně jako molitan a touha jíst zase opravdová rajčata je o to větší.  Vyberte si odrůdu Odrůda rajčat asi nejvíc rozhoduje o tom, jak nám rajčata budou chutnat. Pro přírodní zahradu se podívejme po rajčatech, která nemají...

Goji

Jak na goji, aby plodilo

Zde videa, jak na goji. Uvidíte, že krásně plodí, dělejte to stejně a budete mít dost těchhle extra zdravých bobulí. Kdybyste pak chtěli typ, co s nimi, tady je odkaz na boží směs do čaje 

Mšice

Mšice na stromech

Cibule

Cibule patří do lékárničky

Cibule.. Něco tak obyčejného, základního, úplný standard pro českou kuchyni i zahradu. Dává se snad do všeho..No tak dobře, do pudinku ne, ani v buchtičkách se šodó by to asi nebylo úplně ono. Každopádně použití cibule je snad na tisíc způsobů a většina kuchtíků a kuchtiček by si bez cibule nedokázala vaření představit. Možná by to bylo stejně tragické, jako dlouhodobě vařit bez...

Zahradník

Coronavirus ukázal, že zahrádkáři mají šanci

Byť nad současnou českou panikou kolem coronaviru kroutím hlavou, přinesla s sebou i jednu důležitou věc. Zviditelnila velkou, dlouhodobou slabinu obyvatelstva. Až děsivou závislost na tom, co se dá koupit v supermarketech. Ukázalo se, že kdyby došlo ke skutečné hrozbě, k opravdovému ohrožení obyvatel, během pár dnů bychom byli bez jídla. Stát má zásoby pro stav nouze jen na pár dní a lidé...

Mochyně peruánská

Mochyně peruánská v české zahradě

Mochyně peruánská je moje nejoblíbenější ovoce podzimu (ještě mi nezaplodilo minikiwi – tak to možná časem přehodnotím). Tahle lahodná, šťavnatá oranžová kulička mi kdysi zachutnala na nějakém desertu, pak jsem si je kupovala v supermarketu a když jsem se dočetla, že jde u nás pěstovat, měla jsem jasno.  Židovská třešeň, třešeň Inků, gold berries… tak se říká plodu téhle exotické...

Škvorník

Vyrobte si škvorník

Eliminovat mšice přírodní cestou je možné zvýšením množství přirozených predátorů. Zkrátka, přilákejme na strom škvory.