Ajvar

SUROVINY:

  • 5 kg papriky kapie
  • 1 lilek
  • 170 ml oleje

POSTUP:

Lillek i se slupkou pečte asi 30 minut na 200 °C v troubě. Po vychladnutí jej vyjměte ze slupky a rozmačkejte. Celé papriky ogrilujte nebo dejte péct do trouby. Když je slupka tmavě hnědá s puchýřky, přendejte je do mísy a na čtvrt hodiny je překryjte fólií (nebo je dejte do sáčku a uzavřete). Pak z nich odstraňte slupky, stopky a jádřince a umelte je v mlýnku na maso, propasírujte lisem na brambory, nebo je nakrájejte najemno (pokud vás láká mixér, nemixujte je úplně na kaši). Vše přendejte do hrnce, osolte, zalijte olejem a pomalu vařte asi 3 hodiny. Udržujte těsně pod bodem varu a stále míchejte.

Až se směs spojí a vznikne pasta, přendejte ajvar do čistých sklenic a zavařte je. Nechte ještě pár dní odpočívat; po otevření vydrží v lednici až měsíc.

Tagy:
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *