SUROVINY:
POSTUP:
Cuketu rozduste v mikrovlnce nebo na plotýnce v hrnci na másle s trochou vody a pak rozmačkeje vidličkou. Zchladlou cuketu smíchejte s trochou hladké mouky, přidejte kypřicí prášek, vejce, trochu cukru, mléko a dobře promíchejte. Směs by neměla být moc tekutá, ale ani moc hustá. Lžící dávejte do rozehřátého oleje malé hromádky – klasicky rozetřete tak, aby vznikl malý lívaneček. Usmažte po obou stranách, ozdobte dle chuti marmeládou, tvarohem, cukrem se skořicí apod. Lívanečky je dobré dělat malé, protože nemají tak pevnou konzistenci jako lívance z klasického těsta a při obracení by se trhaly.
Stejný recept lze obměnit – místo kypřicího prášku použít kvasnice a nechat vykynout, pak smažit. Lívance jsou dobré na oba způsoby. Také můžete místo cukety použít jinou zeleninu (patizón, hokkaido, špagetovou dýni,..).