Blog

Cuketové lívance

Cuketové lívance

SUROVINY: POSTUP: Cuketu rozduste v mikrovlnce nebo na plotýnce v hrnci na másle s trochou vody a pak rozmačkeje vidličkou. Zchladlou cuketu smíchejte s trochou hladké mouky, přidejte kypřicí prášek, vejce, trochu cukru, mléko a dobře promíchejte. Směs by neměla být moc tekutá, ale ani moc hustá. Lžící dávejte do rozehřátého oleje malé hromádky – klasicky rozetřete tak, aby vznikl malý lívaneček. Usmažte po obou...

Špagetová dýně

Pečená špagetová dýně

SUROVINY: POSTUP: Špagetovou dýni pečte asi hodinu v troubě a pak vyškrábejte vidličkou její dužninu. Polovinu hmoty smíchejte v misce s mletým masem a tavenými sýry. Přidejte rajčata, červenou řepu, medvědí česnek, vývar a trochu soli. Ve skleněné zapékací misce pečte v troubě 40 – 60 minut. Můžete ji podávat s bramborem a čerstvou zeleninou nebo zeleninovým salátem.

Italské dýňové rizoto

Italské dýňové rizoto

SUROVINY: POSTUP: Dýni nakrájejte na menší kostičky, dejte na plech, přidejte olivový olej, sůl a pepř (můžete i bylinky), promíchejte a pečeme v troubě na 200°C cca 25-30 min. Mezitím zpěňte cibulku ve vyšším hrnci, přidejte rýži a chvíli restujte. Poté zalijte bílým vínem a nechte odpařit. Následně přidejte sůl, pepř, větvičku rozmarýnu, tymián a zalejte vývarem. Duste pod pokličkou do změknutí (asi 20 min), pravidelně...

Dýňové hranolky

Dýňové hranolky

SUROVINY:máslová dýně POSTUP: Dýni rozřízněte podélně napůl a měkkou semínkovou část vydlabte. Dužinu uvnitř slupky nařízněte opatrně až po tuhší slupku, ale ne skrz, a to na čtverečky asi 2 x 2 cm. V misce smíchejte olivový olej, čerstvě utřený česnek a petržel. Tuto směs naneste rovnoměrně na vnitřek dýně, posolte, popepřete, posypte piniovými semínky a pečte na 180 °C asi 30-35 minut. Je...

Cuketová horčice

Cuketová hořčice

SUROVINY: POSTUP: Na oleji osmahněte cibuli a dužinu cuket, můžete přidat rajčata, papriky, lilky či jinou zeleninu, kterou máme rádi. Restujte a poduste. Přidejte kurkumu (kdo má rád pikantní, může přidat zázvor, pepř, chilli). Dochuťte solí a česnekem, pomixujte, přidejte hořčične semínko, promíchejte a chvilku provařte. Naplňte sklenice a zavařujte cca 15 min.

Cuketová koprovka

Cuketová koprovka – bezmléčná a bez lepku

SUROVINY: POSTUP: Na přepuštěném másle (pokud nemáte, tak použijte klasicky olej) osmahněte cibuli do měkka, osolte ji, přidejte 2 stroužky česneku a na kostičky nakrájenou cuketu a chvíli restujte. Pak přidejte propláchnuté jáhly a zalijte vodou tak, aby byla směs ponořená. Přidejte svazek kopru a vařte do uvaření až rozvaření jáhel. Tyčovým mixérem rozmixujte do hladka, dochuťte umeoctem nebo citrónovou šťávou, solí,...

Salát z červené řepy

Salát z červené řepy s tuňákem

SUROVINY: POSTUP: Uvařenou řepu nastrouhejte, přidejte na oleji osmaženou cibulku (pěkně až do hněda), sůl pepř a tuňáka. Vše promíchejte.

Pečerná červená řepa

Pečená červená řepa

SUROVINY: POSTUP: Syrovou řepu uloupejte a nakrájejte na kolečka. Zakápněte sójovou omáčkou, octem a drceným česnekem smíchaným s olejem. Nechat naložené minimálně 1 hodinu. Pak dejte do trouby a nechte přikryté alobalem. Pečte asi 50 min. Jak přílohu můžete použít celozrnný burgur a k tomu pickles nebo kimchi.

Cuketové těstoviny

Cuketové těstoviny

SUROVINY: POSTUP: Surovou cuketu naškrábejte na nudličky (to budou naše těstoviny). V mixéru rozmixujte rajčata čerstvá i sušená, slunečnicová semínka, česnek, sůl a bylinky. Omáčkou polijte připravené cuketové těstoviny.

Cuketový pepřák

Cuketový pepřák

SUROVINY:2,5 kg nastrouhané cukety bez sement POSTUP: Všechny suroviny zamíchejte a nechte odležet do druhého dne. Co zbyde sterilujeme 15 min při teplotě 80 – 90 °C ve sklenících 350 ml. Čerstvý je lepší, ale v zimě přijde k chuti i sterilovaný.