SUROVINY: POSTUP: Na oleji osmahněte cibuli a dužinu cuket, můžete přidat rajčata, papriky, lilky či jinou zeleninu, kterou máme rádi. Restujte a poduste. Přidejte kurkumu (kdo má rád pikantní, může přidat zázvor, pepř, chilli). Dochuťte solí a česnekem, pomixujte, přidejte hořčične semínko, promíchejte a chvilku provařte. Naplňte sklenice a zavařujte cca 15 min.
SUROVINY: POSTUP: Na přepuštěném másle (pokud nemáte, tak použijte klasicky olej) osmahněte cibuli do měkka, osolte ji, přidejte 2 stroužky česneku a na kostičky nakrájenou cuketu a chvíli restujte. Pak přidejte propláchnuté jáhly a zalijte vodou tak, aby byla směs ponořená. Přidejte svazek kopru a vařte do uvaření až rozvaření jáhel. Tyčovým mixérem rozmixujte do hladka, dochuťte umeoctem nebo citrónovou šťávou, solí,...
SUROVINY: POSTUP: Uvařenou řepu nastrouhejte, přidejte na oleji osmaženou cibulku (pěkně až do hněda), sůl pepř a tuňáka. Vše promíchejte.
SUROVINY: POSTUP: Syrovou řepu uloupejte a nakrájejte na kolečka. Zakápněte sójovou omáčkou, octem a drceným česnekem smíchaným s olejem. Nechat naložené minimálně 1 hodinu. Pak dejte do trouby a nechte přikryté alobalem. Pečte asi 50 min. Jak přílohu můžete použít celozrnný burgur a k tomu pickles nebo kimchi.
SUROVINY: POSTUP: Surovou cuketu naškrábejte na nudličky (to budou naše těstoviny). V mixéru rozmixujte rajčata čerstvá i sušená, slunečnicová semínka, česnek, sůl a bylinky. Omáčkou polijte připravené cuketové těstoviny.
SUROVINY:2,5 kg nastrouhané cukety bez sement POSTUP: Všechny suroviny zamíchejte a nechte odležet do druhého dne. Co zbyde sterilujeme 15 min při teplotě 80 – 90 °C ve sklenících 350 ml. Čerstvý je lepší, ale v zimě přijde k chuti i sterilovaný.
SUROVINY: POSTUP: V troubě upečtě fialovou mochyni, rajčata, papriky, cuketu a patizon. Zeleninu osolte, opepřete a můžete přidat i nějaké bylinky. Během pečení občas zeleninu promíchejte. Po upečení ji můžete rozmixovat, naplnit do sklenic a zavařit (lze i v troubě na 170 °C). Nebo po upečení můžete zeleninu propasírovat a to, co zbyde usušíte, rozmixujete v mlýnku na koření a můžete používat jako koření.
SUROVINY: POSTUP: Vše smíchejte a nechte 30 min odpočinout. Naplňte do sklenic a sterilizujte.
SUROVINY: POSTUP: Na jemno nasekejte zelí, papriku, cibuli. Okurku nakrájete na plátky. Posolte, přidejte cukr, deko, ocet, promíchejte a nechte odstát. Dejte do sklenic a zalejte šťávou. TIP: Aby zelenina nezměnila barvu přidejte 1 čajovou lžičku pyrisičitanu sodného.
SUROVINY: POSTUP: Zeleninu smíchejte do mísy a zalejte nálevem (ocet, olej, cukr, deko). Nálev nevařte. Nechte 24 hodin odpočinout. Sterilujte 20 min při 85 °C.