Blog

Koprová omáčka z patizonu

Koprová omáčka z patizonu

SUROVINY: POSTUP: Na přepuštěném másle orestujte cibulku, přidejte očištěný patizon a podlejte vodou (nebo vývarem, jak kdo chce). Vařte do změknutí, rozmixujte na hladký krem a dochuťe (sůl, ocet / umeocet, cukr). Můžete přidat i smetanu. Omáčka je vynikající a k nepoznání od klasicky dělané.

Dýňová omáčka

Rychlá dýňová omáčka

SUROVINY: POSTUP: Na másle osmahněte cibulku, přidejte očištěnou dýni, poduste a rozmixujte. Je to super zaklad s kterym se dál pracuje dle chutí. Ráda přidávám smetanu a dochutim dle nálady (většinou sůl, pepř, cukr, chilli, kurkuma) a uvarim testoviny. Rychlé a super.

Sirup z levandule

Léčivý sirup z levandule

SUROVINY: POSTUP: Levanduli vložte do velkého hrnce a zalejte převařenou, ale už studenou vodou. Do hrnce přidejte citrony hřebíček, bergamont, kůru skořice a nechte minimálně 24 hodin luhovat. Další den přeceďte přes plátýnko a dobře vyždímejte. Sirup zahřejte a pomalu přidávejte med (cukr) lehce nechte přejít varem a je HOTOVO. Je to úplná medicína 🙂

Salátová polévka

Salátová polévka

SUROVINY: POSTUP: Nejprve ve středním hrnci udělejte jíšku (2 lžičky sádla + polohrubá mouka), pak odstavte, přidejte česnek, dejte do 1/2 hrnce studenou vodu a znovu dát vařte. Přidejte sůl, cukr, hodně nakrájeného kopru a nakrájený hlávkový salát (lze i nahořklý, vybíhající do květu). Vařte 15 minut, pak přidejte mléka s trochou mouky, smetanu (jako koprová polévka). Dochuťte cukrem a octem, komu...

Řepné zelí

Řepné zelí

SUROVINY: POSTUP: Omytou očištěnou řepu uvařte doměkka, oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Ve větší nádobě smíchejte s jemně nakrouhaným zelím a na kolečka nakrájenou cibulí. Na mírném ohni rozpusťe v octu DEKO, přelijte přes sítko a společně s olejem a cukrem přidejte k zelenině. Promíchejte a nechte do druhého dne proležet. Plňte do sklenic a sterilujte 20 minut při 90 °C.

Cuketový chléb

Cuketový chléb

SUROVINY: POSTUP: Vše smíchejte, a nechte odstát na 10-12 h v lednici. Pak pečte cca 10 min na 250 °C , poté 30 min na 200 °C . Osobně peču v litině s víkem těch 10 min pak bez víka.

Cuketové lívance

Cuketové lívance

SUROVINY: POSTUP: Cuketu rozduste v mikrovlnce nebo na plotýnce v hrnci na másle s trochou vody a pak rozmačkeje vidličkou. Zchladlou cuketu smíchejte s trochou hladké mouky, přidejte kypřicí prášek, vejce, trochu cukru, mléko a dobře promíchejte. Směs by neměla být moc tekutá, ale ani moc hustá. Lžící dávejte do rozehřátého oleje malé hromádky – klasicky rozetřete tak, aby vznikl malý lívaneček. Usmažte po obou...

Špagetová dýně

Pečená špagetová dýně

SUROVINY: POSTUP: Špagetovou dýni pečte asi hodinu v troubě a pak vyškrábejte vidličkou její dužninu. Polovinu hmoty smíchejte v misce s mletým masem a tavenými sýry. Přidejte rajčata, červenou řepu, medvědí česnek, vývar a trochu soli. Ve skleněné zapékací misce pečte v troubě 40 – 60 minut. Můžete ji podávat s bramborem a čerstvou zeleninou nebo zeleninovým salátem.

Italské dýňové rizoto

Italské dýňové rizoto

SUROVINY: POSTUP: Dýni nakrájejte na menší kostičky, dejte na plech, přidejte olivový olej, sůl a pepř (můžete i bylinky), promíchejte a pečeme v troubě na 200°C cca 25-30 min. Mezitím zpěňte cibulku ve vyšším hrnci, přidejte rýži a chvíli restujte. Poté zalijte bílým vínem a nechte odpařit. Následně přidejte sůl, pepř, větvičku rozmarýnu, tymián a zalejte vývarem. Duste pod pokličkou do změknutí (asi 20 min), pravidelně...

Dýňové hranolky

Dýňové hranolky

SUROVINY:máslová dýně POSTUP: Dýni rozřízněte podélně napůl a měkkou semínkovou část vydlabte. Dužinu uvnitř slupky nařízněte opatrně až po tuhší slupku, ale ne skrz, a to na čtverečky asi 2 x 2 cm. V misce smíchejte olivový olej, čerstvě utřený česnek a petržel. Tuto směs naneste rovnoměrně na vnitřek dýně, posolte, popepřete, posypte piniovými semínky a pečte na 180 °C asi 30-35 minut. Je...