Nejezte polotovary, říkali nám…
A my si představovali bodré Američany ze seriálů, jak si domů nosí pořád něco v papírovém sáčku a neumí uvařit ani brambory. „To se nás netýká, to je problém daleko za mořem. Ten problém je přeci v polívkách a těstovinách z pytlíku, a to tu až tak nefrčí“…
A mezi tím…
…se stalo to, že podle jednoho britského výzkumu lidé z industrializovaných zemí (včetně evropských) snědí ročně 7 – 8 kg aditiv 😳. Představte si 8 kilo mouky, kolik to je blivajzu. Tolik konzervantů, emulgátorů, stabilizátorů, protispékavých látek a podobných nechutností do sebe každý rok průměrně dostaneme s běžnými potravinami, aniž bychom o tom věděli (V Česku nejsou podobná data známá, ale nedělám si iluze, že jsme lepší).
Jak je to možné? Protože vůbec nemáme ponětí, kde všude se takové látky nacházejí, vůbec nevíme, že je jíme, a jejich používání se za posledních 20 let tak nějak neviditelně mnohonásobně zvýšilo.
Chce se mi říct, že: je to všude a nikdo nám to neřekl.
Ale určitě už jste zaznamenali, že Vaše oblíbené oplatky prostě nechutnají, jako dřív. Všechny jsou podivně přesládlé a na patře po nich zůstane takový nechutně mastný film… Za mě tuhle podivnost vnímám u Horalky, Kávenek, Fidorky a dalších, co jsem měla ráda jako dítě. To není postesk typu – dřív bylo všechno lepší, ale fakt, že se prostě změnilo jejich složení.
Dnes už nás nestraší polotovary, ale ultra zpracované potraviny. V angličtině je najdete pod zkratkou UPF (ultra processed food).
Zní to jako něco, co se většiny z nás netýká, že? To budou určitě nějaké zavařené omáčky a potraviny, co se zalijí horkou vodou a hotovo… nebo jídlo z fast foodu…
Noooo, je to mnohem horší. Přes 80 % toho, co najdeme v supermarketu v sekci potravin, jsou ultra zpracované potraviny: všechny oplatky (opravdu všechny), 99% čokolád a sladkých tyčinek, všechny zmrzliny. Všechny uzeniny (vyjma domácích z farem) i většina mléčných výrobků. Samozřejmě všechny konzervy a jídlo „z pytlíku“ i mražené a chlazené hotovky.
Ale taky většina pečiva ze supermarketu. Jestli jste si mysleli, že chleba je mouka, voda a droždí, jste vedle. Pečivo se dnes mimo domácí pekárny peče ze směsí plných aditiv.
A proč je to vlastně problém?
Poprvé až v r. 2010 se začali vědci zabývat vlivem povolených aditiv na lidské zdraví 😳. Někteří tito vědci navrhují, aby byly produkty s UPF úplně vyřazeny z kategorie „potravina“ a dostaly status „ultra zpracovaná jedlá hmota“, případně „ultra zpracovaná jedlá substance“ 🤢. Důvod, který uvádějí, je ten, že s potravinami nemají takové produkty nic společného, naše tělo s nimi neumí naložit jako s potravinami a většinou narušují náš imunitní systém.
Ve velkých kohortních studiích a metaanalýzách se ukazuje, že vyšší spotřeba ultra zpracovaných potravin je spolehlivě spojena s vyšším rizikem úmrtí ze všech možných příčin. Zdá se, že každé navýšení UPF o 10 % je spojeno s ~10% navýšením rizika úmrtí 😳🧐.
Hmmmm.. a to se dočtete jen v případě, když úpěnlivě hledáte informace o UPF na internetu. Případně v knize Ultra zpracovaní lidé. Tu vřele doporučuji, hezké čtení to ale není. Na pochutinách, zmrzlinách, ani konzervách s fazolemi v rajčatové omáčce se nic takového neuvádí.
Co tedy není UPF?
Čerstvá zelenina a ovoce, nezpracované maso, mléko, vajíčka, mouka, cukr, klasické koření, luštěniny, obilniny, káva, čaj, byliny…
Ovšem… kolik z těchto vyjmenovaných komodit se produkuje bez chemie?
Dnes to nevypadá jako optimistické čtení, že?
Můj záměr ale není vyvolat ve Vás pocit bezmoci, ale touhu po svobodě.
Co jiného v nás vyvolá větší touhu po svobodě, než uvědomění si prožívání vlastní velké nesvobody? Věděli jste o tom, jak moc aditiv jíte? Řekl Vám někdo o rizicích, kterým se tak vystavujete?
Vzhledem k množství výzkumů bych čekala, že mě někdo bude varovat nějakou hláškou. Třeba: „konzumace látek obsažených v tomto výrobku zkracuje život“. Jako na cigaretách.
Vědět, co jím, považuji za jednu z mých základních svobod.
A když se dočtu, že oplatek obsahuje karagenan, nebo E442, nemám dojem, že jsem se něco dozvěděla.
Víte, jak poznáte, že je potravina ultra zpracovaná?
My dnes pro opravdové potraviny máme i speciální ofiko název reel food (opravdové jídlo). Asi abychom rozeznali pravé mezi falešnými. Nápadně mi to připomíná nástup AI fotek a videí, kdy je čím dál těžší poznat, co je reálné.
Víte, jak na 100% poznáte pravé jídlo?
Kdo mě nečte poprvé, už dáááávno ví, kam mířím.
No jasně. Když chcete opravdové jídlo, vypěstujete si vlastní.
Vaše opravdové jídlo vyrostlo na Vaší zahradě. Rostlo v opravdové půdě, bylo zaléváno vodou a hnojeno pravým hnojem či kompostem. Žádná kapénková závlaha s přesně odměřeným množstvím 10 makro a mikro živin. Rostlo na opravdovém slunci, ne v umělém osvětlení.
Není na něm vyražené datum spotřeby ani popis složení, protože je na první pohled jasné, co to je. Nebylo ošetřeno látkami, které brání vadnutí či předčasnému klíčení. Jablka možná budou mít nějaké flíčky, protože nebyla ošetřena 15 postřiky proti strupovitosti nebo houbovým chorobám, a každé bude jinak velké. No a?
Rajčata možná nebudou jen červená – jedno jako druhé, ale budou mnohem rozmanitějších barev, tvarů a chutí.
Jahody nevydrží týden po utržení, zato budou vonět a chutnat jako jahody.
Vlastní česnek má sílu pravého českého česneku a brambory? Ty se s těmi ze supermarketů vůbec nedají srovnat.
Čím víc VLASTNÍHO PRAVÉHO jídla sníte, tím méně prostoru zbude pro ULTRA zpracované jedlé substance.
Připravte se na příští sezónu u teď. Přidejte se do PODZIMNÍ ZAHRADNÍ VÝZVY – do on-line programu, který je pro zahrádkáře ZDARMA.
Naučíte se pěstovat některé úplně nové plodiny a zefektivníte pěstování stromů bez chemie.
Začínáme 17. 10. tady…
S tímto plně souzním – vypěstovat si své vlastní jídlo bez přehnané chemie. Zelenina a ovoce, co voní, co si můžu utrhnout ze stromu čerstvé nebo sklidit na záhonu. Příroda je velmi štědrá – ořechů teď padá ze stromů kvanta a kvanta 🙂 Je to nádhera, cítím velkou vděčnost a raduju se ze všech darů přírody.
Plne súhlasím,len si želám,aby sa viac ludí orientovalo týmto smerom.
obdivuji a závidím elán. už jsem to provozovala moc dlouho a ztrácím sílu
Děkuji a souhlasím, už dlouho se snažím doma vařit ze základních potravin, peču doma kváskový chléb, mléko bereme z kravína a co se dá pěstuji. Né vždy a vše se daří, ale máme zyvařeno, nasušeno, uskladněno a namraženo co se dá.