Podzimní zahradní výzva 2025 

program pro zahrádkáře ZDARMA

Příští sklizeň ZAČÍNÁ letos NA PODZIM:

Udělejte to nejdůležitější TEĎ pro hojnou sklizeň CELÝ příští  ROK

Přírodně, bez chemie, návody z české přírodní zahrady

Zvu Vás na

PODZIMNÍ ZAHRADNÍ VÝZVU

ZDARMA

17. - 19. 10. 2025

Pro větší úrodu a kvalitnější jídlo

EFEKTIVNĚ, PRAKTICKY, UDRŽITELNĚ

Co nás v PODZIMNÍ ZAHRADNÍ VÝZVĚ čeká:

+ Co kdybyste si příští rok vypěstovali JAKON?
Že nevíte co to je? Obří hlízy, které nemusíte lovit v půdě jako brambory při sklizni, ale krásně vyryjete kompaktní velký trs najednou.
Jak chutná? Jako sladké ovoce. 

Co takhle rozšířit paletu chutí o další skvělou potravinu? Ukážu Vám pěstování i její množení = koupíte rostlinu jen jednou.

+ Kadeřavost broskvoní bez chemie? Není to tak složité, jak se říká. Nemusíte uvěřit výrobcům postřiků, že bez nich jste u broskvoní bezmocní. Ty naše broskvoně rostou 580 m n.m. a samozřejmě bez kapky chemie.

Chemie proti kadeřavosti způsobuje kadeřavost.. Víte to?
Ukážu Vám, jak ji zvládnout přírodní cestou

+ Mini-kiwi (actinidia) by mohla být plodinou budoucnosti. Nemá u nás žádné speciální choroby ani škůdce a zvládá náročnější podmínky než réva. Dokáže dát i mnohem víc ovoce. A chuť?
Kiwi, které nemusíte loupat. 

Ukážu Vám, proč mnohým lidem mini-kiwi neplodí, a jak to změnit. 

A taky Vám ukážu nejlepší odrůdy rajčat roku 2025 
z mojí zahrady. Představím Vám ty:
Nejsladší,
nejodolnější plísni,
nejlepší na omáčky
a moje oblíbené "multiflóry, které mají i 100 plodů na jednom vijanu. 

Můžete se zúčastnit několika soutěží o praktické zahradní pomocníky:

Pozinkovanou treláž 1 x 5m pro pěstování fazolí i velkých dýní. 

Zahradní keramickou nádobu pro přirozené a praktické zavlažování záhonů.

Sadu semínek rajčat z mé produkce, které jen tak někde neseženete.

A chystáme i další výhry.

Přidejte se do Podzimní zahradní výzvy:

  • ... přijďte se sdílet a radit s lidmi, o kterých víte, že jsou na stejné vlně. Protože jen zahrádkář zahrádkáři rozumí.
  • ...přijďte se ujistit, že pěstování bez chemie je možné. Někdy je v tom bohulibém konání člověk trochu sám, a to není snadné. V podzimní výzvě jsme v tom spolu.
  • ...Pečujte o stromy správně. Pokud jste měli tušení, že k tomu chemie není potřeba, měli jste pravdu. A tady se i dozvíte, jak konkrétně se to vlastně dělá.
  • ...odvažte se přidat některé NOVÉ PLODINY. I brambory, rajčata či dýně byly pro nás dřív exoti. Přidejte do svého repertoáru JAKON a udělejte ho standardem pro Vaše potomky.
  • ... zvolte PESTROST. Ta vede k většímu bezpečí, soběstačnosti i k rozmanitosti chutí. Rajčat je mnoho stovek, možná i tisícovka odrůd. Vyberte si, kterou novou chcete zkusit v další sezóně.

Než si dáme tu zimní pauzu, nahlédněte, jaké nové možnosti Vás v příští sezóně mohou bavit. 

Víc vlastního jídla = větší soběstačnost

Co získáte větší soběstačností?

  • Víc zdraví díky jídlu, o kterém víte, jak vzniklo.
  • Víc bezpečí, protože Vás nikdo nemůže vydírat hladem rodiny.
  • Víc zodpovědnosti, protože Vám bude záležet na kvalitě půdy.
  • Víc napojení, protože budete ve spojení s koloběhem roku a principy přírody.
  • Víc respektu, protože budete s přírodou spolupracovat, ne s ní bojovat.
  • Víc sebeúcty, protože místo španělských rajčat a tureckých jahod budete mít své vlastní.
  • Víc souladu a klidu, protože to spojení s vlastním jídlem prostě přináší.

Předchozí roky ukázaly, že některé věci je lepší mít ve svých rukou.
Vlastní jídlo k nim určitě patří.

Kdo Tě výzvou provede?

Jsem Lenka Eywa,

oficiálně Lenka Večerková.
Vytvořila jsem certifikovanou ukázkovou permakulturní zahradu.
Každoročně vypěstujeme tak velké množství jídla, že se o ně dělíme s rodinou a přáteli. 
A přesně to učím lidi, kteří chtějí umět totéž. 

Zahradami se zabývám od patnácti let, mám vystudované zahradnictví - ovocnářství.  

Už od školy se mi nelíbil konvenční přístup k zahradám za hojného doprovodu postřiků, umělých hnojiv a přílišné intervence do obdělávaného prostoru.  

Nechtěla jsem obdělávat, ale opečovávat.
Což se dlouho zdálo nereálné, protože jsem se nedokázala před staršími z rodiny prosadit. Zahrada se postřikovala i doma...
A tak jsem studovala témata přírodní zahrady a permakultury ještě dlouho před tím, než jsme si s mužem koupili vlastní zahradu.
A když se to stalo, naplnil mě pocit blaženosti...
"Tahle zahrada bude přírodní... Bude respektující, harmonická a v souladu.     
A bude jedlá, efektivní a krásná zároveň."
A pustili jsme se do toho. A ONO TO FUNGUJE.

Chci žít v souladu se všemi bytostmi, které byly v mé nynější zahradě dřív než já, a přesto mít hromadu skvělého jídla v BIO kvalitě. 
A je to tak. 

Svoboda začíná přístupem ke kvalitním zdrojům.
Jídlo je JEDNÍM Z NICH.