Podzimní zahradní výzva 2025
program pro zahrádkáře ZDARMA
Příští sklizeň ZAČÍNÁ letos NA PODZIM:
Udělejte to nejdůležitější TEĎ pro hojnou sklizeň CELÝ příští ROK
Přírodně, bez chemie, návody z české přírodní zahrady

Zvu Vás na
PODZIMNÍ ZAHRADNÍ VÝZVU
ZDARMA
17. - 19. 10. 2025
Pro větší úrodu a kvalitnější jídlo
EFEKTIVNĚ, PRAKTICKY, UDRŽITELNĚ
Co nás v PODZIMNÍ ZAHRADNÍ VÝZVĚ čeká:

+ Co kdybyste si příští rok vypěstovali JAKON?
Že nevíte co to je? Obří hlízy, které nemusíte lovit v půdě jako brambory při sklizni, ale krásně vyryjete kompaktní velký trs najednou.
Jak chutná? Jako sladké ovoce.
Co takhle rozšířit paletu chutí o další skvělou potravinu? Ukážu Vám pěstování i její množení = koupíte rostlinu jen jednou.
+ Kadeřavost broskvoní bez chemie? Není to tak složité, jak se říká. Nemusíte uvěřit výrobcům postřiků, že bez nich jste u broskvoní bezmocní. Ty naše broskvoně rostou 580 m n.m. a samozřejmě bez kapky chemie.
Chemie proti kadeřavosti způsobuje kadeřavost.. Víte to?
Ukážu Vám, jak ji zvládnout přírodní cestou.
+ Mini-kiwi (actinidia) by mohla být plodinou budoucnosti. Nemá u nás žádné speciální choroby ani škůdce a zvládá náročnější podmínky než réva. Dokáže dát i mnohem víc ovoce. A chuť?
Kiwi, které nemusíte loupat.
Ukážu Vám, proč mnohým lidem mini-kiwi neplodí, a jak to změnit.
A taky Vám ukážu nejlepší odrůdy rajčat roku 2025
z mojí zahrady. Představím Vám ty:
Nejsladší,
nejodolnější plísni,
nejlepší na omáčky
a moje oblíbené "multiflóry, které mají i 100 plodů na jednom vijanu.
Můžete se zúčastnit několika soutěží o praktické zahradní pomocníky:
Pozinkovanou treláž 1 x 5m pro pěstování fazolí i velkých dýní.

Zahradní keramickou nádobu pro přirozené a praktické zavlažování záhonů.

Sadu semínek rajčat z mé produkce, které jen tak někde neseženete.

A chystáme i další výhry.

Přidejte se do Podzimní zahradní výzvy:
- ... přijďte se sdílet a radit s lidmi, o kterých víte, že jsou na stejné vlně. Protože jen zahrádkář zahrádkáři rozumí.
- ...přijďte se ujistit, že pěstování bez chemie je možné. Někdy je v tom bohulibém konání člověk trochu sám, a to není snadné. V podzimní výzvě jsme v tom spolu.
- ...Pečujte o stromy správně. Pokud jste měli tušení, že k tomu chemie není potřeba, měli jste pravdu. A tady se i dozvíte, jak konkrétně se to vlastně dělá.
- ...odvažte se přidat některé NOVÉ PLODINY. I brambory, rajčata či dýně byly pro nás dřív exoti. Přidejte do svého repertoáru JAKON a udělejte ho standardem pro Vaše potomky.
- ... zvolte PESTROST. Ta vede k většímu bezpečí, soběstačnosti i k rozmanitosti chutí. Rajčat je mnoho stovek, možná i tisícovka odrůd. Vyberte si, kterou novou chcete zkusit v další sezóně.
Než si dáme tu zimní pauzu, nahlédněte, jaké nové možnosti Vás v příští sezóně mohou bavit.


Víc vlastního jídla = větší soběstačnost
Co získáte větší soběstačností?
- Víc zdraví díky jídlu, o kterém víte, jak vzniklo.
- Víc bezpečí, protože Vás nikdo nemůže vydírat hladem rodiny.
- Víc zodpovědnosti, protože Vám bude záležet na kvalitě půdy.
- Víc napojení, protože budete ve spojení s koloběhem roku a principy přírody.
- Víc respektu, protože budete s přírodou spolupracovat, ne s ní bojovat.
- Víc sebeúcty, protože místo španělských rajčat a tureckých jahod budete mít své vlastní.
- Víc souladu a klidu, protože to spojení s vlastním jídlem prostě přináší.


Předchozí roky ukázaly, že některé věci je lepší mít ve svých rukou.
Vlastní jídlo k nim určitě patří.

Kdo Tě výzvou provede?
Jsem Lenka Eywa,
oficiálně Lenka Večerková.
Vytvořila jsem certifikovanou ukázkovou permakulturní zahradu.
Každoročně vypěstujeme tak velké množství jídla, že se o ně dělíme s rodinou a přáteli.
A přesně to učím lidi, kteří chtějí umět totéž.
Zahradami se zabývám od patnácti let, mám vystudované zahradnictví - ovocnářství.
Už od školy se mi nelíbil konvenční přístup k zahradám za hojného doprovodu postřiků, umělých hnojiv a přílišné intervence do obdělávaného prostoru.
Nechtěla jsem obdělávat, ale opečovávat.
Což se dlouho zdálo nereálné, protože jsem se nedokázala před staršími z rodiny prosadit. Zahrada se postřikovala i doma...
A tak jsem studovala témata přírodní zahrady a permakultury ještě dlouho před tím, než jsme si s mužem koupili vlastní zahradu.
A když se to stalo, naplnil mě pocit blaženosti...
"Tahle zahrada bude přírodní... Bude respektující, harmonická a v souladu.
A bude jedlá, efektivní a krásná zároveň."
A pustili jsme se do toho. A ONO TO FUNGUJE.
Chci žít v souladu se všemi bytostmi, které byly v mé nynější zahradě dřív než já, a přesto mít hromadu skvělého jídla v BIO kvalitě.
A je to tak.
Svoboda začíná přístupem ke kvalitním zdrojům.
Jídlo je JEDNÍM Z NICH.